Antalya Belek’te EU standartlarında diş eti hastalıkları tedavisi

diş eti hastalıkları

Diş eti hastalıkları

Diş eti genelde açık pembe renkli, mat yüzeyi portakal kabuğu görünümünde, sert kıvamlı ve kanamasızdır. Bu görüntünün çeşitli nedenlerle bozulması diş eti hastalıklarının başladığının habercisidir.

Diş temizliği, diş eti sağlığında en önemli faktördür. Dişlerin yeterince temizlenmediği durumlarda diş ve diş eti birleşiminde dental plak adı verilen plaklar oluşur. Bu plaklar üzerine biriken bakterilerin ve daha sonra inorganik maddelerin çökelmesiyle oluşan diş taşlarının etkisiyle diş eti hastalıkları meydana gelmektedir.

Diş eti hastalığın en önemli belirtisi diş eti kanamasıdır. Kanama diş fırçalarken olduğu gibi daha ileri durumlarda sert gıdalar yerken hatta kendiliğinden bile meydana gelebilir. Zamanla diş eti şişer, kızarır, diş boyları uzar, ağız kokusu meydana gelir, dişlerin araları açılır. Hastalığın daha da ilerlediği durumlarda diş kökünün etrafını saran kemik dokusunda erimeler başlar. Kemik desteğini kaybeden dişlerde zamanla sallanmalar görülür ve dişler kendiliğinden kaybedilir.

Sigara içen kişilerde dişin üzerinde zaman içinde biriken nikotin lekeleri gıda retansiyonuna neden olarak diş eti hastalıkların oluşmasına neden olur.

diş eti hastalıkları

Bazı sistematik hastalıklar da diş eti hastalıklarının oluşumuna neden olabilmektedir. Özellikle kontrol altına alınamayan diyabet en etkili sebeplerden birisidir. Bunlardan başka epilepsi tedavisinde kullanılan Phenytoin, immunosupresif bir ilaç olan Cyelosporin ve bazı kalp ve tansiyon ilaçları da nedenler arasında önemli bir yere sahiptir.

Diş eti hastalıklarında genetiğin de etkili olduğu düşünülmektedir.

Hastalara verilecek oral hijyen eğitimi ile ilk aşamada diş eti hastalıklarının tedavisi mümkün olabilmektedir. Fakat daha ileri zamanlarda diş hekimi tarafından çeşitli aletlerle diş eti plaklarının ve diş eti taşlarının temizlenmesi şeklinde tedavi yapılır. Dişlerin etrafındaki kemiğin de olaya katıldığı durumlarda cerrahi operasyonlarla tedavi yapılabilmektedir.

Ağız kokusu nedir?

Ağız içinde oluşan kötü kokuya ağız kokusu denir. Ağız kokusunu iki bölüme ayırmak mümkündür.

  • Fizyolojik Ağız Kokuları:
    Gece uyurken ağızda ve sindirim kanalında biriken gazların neden olduğu ağız kokusudur. Ayrıca ağızda patojen hale gelmemiş bakterilerin neden olduğu ağız kokuları olabilir. Bu kokular sabah uyanınca kendiliğinden geçer. Diş fırçalama veya gargara yapmak da bu kokuları geçirir. Patolojik değildir. Tedavi gerektirmez.
  • Patolojik Ağız Kokuları:
    Ağız içindeki veya vücudun diğer bölgelerindeki patolojik durumlardan kaynaklanan ve tedavi gerektiren ağız kokularıdır.

diş eti hastalıkları
diş eti hastalıkları

Ağız kokusu nedenleri

Ağız kokusu çeşitli nedenlerle oluşan kokulardır. Genelde ağız içi nedenlerden kaynaklanabildiği gibi bazı sistematik ve metabolik hastalıklardan da oluşabilir.

Ağız içi etkenler şunlardır:

  • Çürük dişler
  • Hastalıklı ve kanamalı diş eti
  • Kötü yapılmış kuron-köprüler, dolgu ve protezler
  • Ağızda tam olarak yerini alamamış yarım retansiyonlu 20’lik dişler
  • Ağız içi iltihaplanmaları ve tümörler
  • Dil üstündeki plaklar ve metal zehirlenmeleri
  • Ağız içi aftlar

Genel nedenler

  • Üst solunum yolu, boğaz, gırtlak enfeksiyonları ve tümörleri
  • Sinüzit
  • Akciğer hastalıkları
  • Mide hastalıkları
  • Karaciğer yetmezliği
  • Böbrek hastalıkları
  • Bazı metabolizma hastalıkları

ağız kokusuna neden olabilir.

diş eti hastalıkları
diş eti hastalıkları

Ağız boşluğu kaynaklı tedaviler

Genelde kokuya neden olan etmenlerin ortadan kaldırılmasıyla tedavi edilirler. Ağız içindeki kötü yapılmış desterasyonların düzeltilmesi, diş eti hastalıklarının iyileştirilmesi, oluşan diş eti ceplerinin eliminasyonu, çürük dişlerin tedavisi ile ağız içi etmenler ortadan kaldırılabilir.

Dt. Hasan BALCI diş eti hastalıkları tedavisi

Ağız ve diş sağlığınızın önemsendiği Dt. Hasan BALCI muayenehanesinde EU standartlarında hizmet verilmektedir. Öncelikle teşhis ve tedavide birinci sınıf malzeme kullanılmakta, ayrıca son teknolojik yenilikler takip edilerek uygulanmaktadır.

Muayenehanemizde Türkçe ile birlikte İngilizce, Almanca ve Rusça konuşan personeli ile dil sorunu yaşamadan hizmet veren Dt. Hasan BALCI, tedaviye başlamadan önce konsültasyon ve öngörülen maliyet bilgilerini de sizinle paylaşmaktadır.

Dt. Hasan BALCI; implant, lamina porselen, zirkonyumdiş beyazlatma, protez, diş dolgusu, diş çekimi, kanal tedavisi ve diş eti hastalıkları tedavilerine yılların birikimi ve tecrübesiyle gönül rahatlığı içinde garanti vermektedir.